Головна » 2016 » Січень » 20 » СНІД – «чума ХХ століття »
10:48
СНІД – «чума ХХ століття »

Скільки про СНІД не писали і не говорили, чомусь кожен з нас вважає, що ця хвороба існує деінде, тільки не поруч нас – не в моєму місті чи селі, не в моїй області, не в моїй країні. Проте статистика річ уперта, а ми з вами маємо нині страшні цифри: кожен 100-й мешканець України – ВІЛ інфікований. За даними ООН, щороку СНІД – «чума ХХ століття » забирає життя 5 млн. осіб. Зараз на планеті біля 150 млн. інфікованих це тільки офіційна статистика.   

Щорічно, з 1 по 23 грудня, в усіх школах району проходить Місячник боротьби зі СНІДом, протягом якого вчителі, вихователі, соціальні педагоги та психологи проводять інформаційно – роз’яснювальну роботу серед шкільної молоді щодо  особливо небезпечної хвороби, смертельної для людини.

 У ході місячника проведено слідуючі заходи:

- тематичні лінійки присвячені Всесвітньому Дню боротьби зі СНІДом;

- бесіди, лекції з лікарями, виховні години серед учнів 5-11 класів «Що таке СНІД?», «Ми проти СНІДу», та ін.

- анкетування «Перевір свої знання про СНІД», «Моє ставлення до СНІДу»,  «Що ви знаєте про СНІД?», «Чи можу я вважати себе відповідальною людиною», «Перевір свої знання про СНІД»;

- конкурси листівок, плакатів, малюнків, рефератів серед учнів шкіл

- перегляд тематичних фільмів  «СНІД – не для мене»,

Дітям роз’яснюють, що вірус СНІДу не уражає людину за звичайних умов: рукостискання, через користування загальним посудом, одягом, рушником, а також унітазом, ванною. Збудник хвороби - специфічний вірус, що отримав назву вірусу імунодефіциту людини. Потрапивши до організму людини, він руйнує імунну систему, яка необхідна для захисту від різних інфекцій. Ураження виникає за умов, коли збудник потрапляє безпосередньо в кров. Це може статися під час переливання інфікованої крові або ж тоді, коли така кров потрапила на пошкоджені шкіру або слизові оболонки, від матері, хворої на СНІД, новонародженому під час вагітності та пологів, а також статевим шляхом. Шприцева наркоманія, проституція, безладне статеве життя - ось ті чинники, що неймовірно підвищують ризик зараження СНІДом.

Щоб уникнути зараження цим вірусом, слід дотримуватися заходів безпеки. Також навчають,  як поводитися з хворими на СНІД, якщо вони проживають чи перебувають поряд. Головне завдання цих заходів - зменшити  психологічну різницю між здоровими та хворими людьми, зменшити негативне ставлення здорових  представників суспільства до ВІЛ- інфікованих та забезпечити  здоровий спосіб життя. Показати  дітям  що  буде людина невиліковно хвора чи цілковито здоровою, на 50 відсотків залежить від  обраного нею способу життя , духовності, світогляду.

                                                                              Л.Сіменович методист РМК

Переглядів: 533 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Національна дитяча гаряча лінія