Головна » 2015 » Лютий » 27 » Навчальні заклади мають реалізувати заходи із цивільного захисту
11:31
Навчальні заклади мають реалізувати заходи із цивільного захисту

Навчальні заклади мають реалізувати заходи із цивільного захисту

 

13 лютого 2015 року управлінням освіти Херсонської облдержадміністрації була проведена розширена нарада з керівниками місцевих органів управління освітою. Одним із першочергових питань було про необхідність проведення занять з цивільного захисту у навчальних закладах.

Так, начальник групи ЦГО  навчальних закладів і установ освіти Херсонської області Віталій Марюхно наголосив, що зважаючи на сучасний суспільно-політичний стан та те, що область знаходиться у прикордонній зоні, не можна обійтися лише запрошенням інспектора територіального управління Державної служби надзвичайних ситуацій, простими пам'ятками тощо.

Саме тому, у повсякденну діяльність навчального закладу та особливо під час проведення Днів цивільного захисту має бути включена реалізація наступних заходів :

 

Організаційні заходи:

1. Обладнати інформаційно-довідковий куточок з питань цивільного захисту, який є частиною приміщення загального користування (в даному куточку оформляються відповідні стенди, розміщуються схеми, графіки, плани, пам’ятки, інструкції, порядок дій в умовах надзвичайної ситуації, терористичних актів, диверсій, мінування, інших небезпек).

2. Оновити (уточнити) контактні дані аварійно-рятувальних, медичних та комунальних служб, а також правоохоронних органів (конкретні стаціонарні номера відповідних служб та організацій).

3. Привести у готовність та уточнити Плани дій органів управління та сил цивільного захисту за видами надзвичайних ситуацій. Зазначимо, що вказаний План дій має бути затверджений керівником навчального закладу та узгоджений з місцевим органом управління освітою та територіальним підрозділом Державної служби з надзвичайних ситуацій (детально структуру та зміст Плану дій описано в наказі Міністерства освіти і науки України від 03 вересня 2009 року № 814).

4. Під час проведення виховних годин та позакласних заходів забезпечити вивчення відповідних пам’яток з питань безпеки (учні мають знати правила безпеки та правила поведінки під час виникнення надзвичайної ситуації).

 

Практичні заходи:

1. Привести в режим постійної готовності систему оповіщення навчального закладу (у кожному закладі має бути створена чітка та зрозуміла для всіх учасників навчально-виховного процесу система оповіщення про загрозу та виникнення надзвичайної ситуації. Система оповіщення обов’язково має суттєво відрізнятися від сигналу про початок уроку та перерву).

2. Очистити та звільнити шляхи до евакуаційних та аварійних виходів, забезпечити їх постійне освітлення (неприпустимо, що відповідні шляхи заставлені меблями, коробками або просто містять відповідні перешкоди на шляху до виходу);

3. Під час здійснення навчально-виховного процесу забезпечити швидке та просте відкриття дверей аварійних виходів;

4. Привести до належного функціонування захисні споруди цивільного захисту, у тому числі споруди подвійного призначення та найпростіші укриття. Нагадаю, що споруда подвійного призначення – це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення. Найпростіше укриття  - це як правило цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій. Захисні споруди мають утримуватися в належному санітарному стані, повинні бути обладнані місцями для сидіння, мати природний або механічний доступ свіжого повітря, та щонайменше добові запаси питної води.

5. Забезпечити систематичне та практичне відпрацювання евакуації учасників навчально-виховного процесу. Евакуація – це організоване виведення певної кількості людей із зони надзвичайної ситуації або зони можливого ураження. Звертаємо увагу, що відпрацювання планів евакуації у всіх навчальних закладах, а особливо у навчальних закладах з великою кількістю учасників навчально-виховного процесу, має відбуватися поступово та відповідно до попередніх вказівок або інструкцій. Потрібно поетапно відпрацювати дії щодо евакуації окремо початкової школи, окремо середньої та старшої школи. При плануванні евакуації потрібно унеможливити створення тисняви, паніки та хаосу.

6. Забезпечити організацію навчання з надання першої допомоги травмованим та потерпілим.

Відповідно до ст. 41 Кодексу цивільного захисту України навчання учнів, студентів та дітей дошкільного віку діям у надзвичайних ситуаціях є обов’язковим і здійснюється під час навчально-виховного процесу.

Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку проводиться згідно з вимогами базового компонента дошкільної освіти і спрямовується на формування достатнього та необхідного рівня знань і умінь дитини для безпечного перебування в навколишньому середовищі, елементарних норм поведінки у надзвичайних ситуаціях і запобігання пожежам від дитячих пустощів з вогнем.

 

Окрім того, на виконання доручення голови обласної державної адміністрації А.С. Путілова та відповідно до вказівок управління освіти і науки навчальними закладами має бути проведена робота щодо розробки графіків проведення у навчальних закладах занять з питань цивільного захисту. 

Переглядів: 374 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Національна дитяча гаряча лінія