Головна » 2015 » Травень » 25 » Гра «Сокіл»
07:52
Гра «Сокіл»

З метою виховання юних патріотів України, їхньої високої самосвідомості та активної громадської позиції, а також пропаганди здорового способу життя, цього місяця в смт Горностаївці відбувся районний етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джури»). Розпочалася вона на центральній площі селища, де ії учасники (учні шкіл району) доповідали організаторам про свою до вишкільних завдань.

Гра «Сокіл»

Щодо гри, то вона передбачує: стройову підготовку, долання смуги перешкод, змагання з надання першої долікарської допомоги, інтелектуальні змагання з історії України часів козацтва, українських воєнних угруповань різних епох та сучасних Збройних сил України. Це свого роду оновлена, доповнена та переосмисленна (згідно із сучасними реаліями) колишня гра «Зірниця», яку добре пам’ятають учні, які навчалися за радянських часів.

Слово джури теж не нове в історії боротьби за суверенну державу. Як відомо, джурами в Україні називали молодих вихованців, зброєносців і помічників досвідчених козаків. Отримати такий статус міг лиш той, хто міг здолати певні випробування. Тож, певне, участь у цій грі вже дає кожному учаснику право вважати  себе гідним нащадком вільного козацького роду. Тим паче, що нині проведення такої гри з акцентом на военно-патріотичне виховання досить актуальне.

У грі брали участь 13 команд-учасниць, які йменувалися роями. Кожен пій складався з 8 осіб: 6 хлопців, 2 дівчат та 2 керівників. У кожному був ройовий та хорунжий із прапором рою. Обов’язковими були й ройові атрибути: назва, відзначка, бойовий клич-девіз, прапор, типова форма.

Ще перед початком гри було проведено конкурс звітів про виконання завдань, що мав гасло «Добра справа». Урочистості грі надав парад козацьких військ. За етапом «Впоряд» (стройова підготовка) джури показали свої вміння з виконання прийомів у складі рою (шикування, розмикання і змикання строю, перешикування рою, повороти на місці, крок, урочиста хода, виконання ладової пісні). Відповідно до кожного етапу гри були розподілені й судді, які оцінювали вміння юних джур.

Наступним, не менш важливим та цікавим, був етап перевірки фізичної підготовки, який відбувся на спортивному майданчику Горностаївської ЗОШ №1 ім. Героя Радянського Союзу С.С. Цвіка. Команди змагалися з швидкісного бігу, підтягування (хлопці), згинання та розгинання рук в опорі лежачи (дівчата), метання гранати.

Усі подальші етапи відбувалися на Широкій балці. Там команди взяли участь у конкурсах. Першим було змагання з надання долікарської допомоги з елементами рятівних робіт, яке містило теоретичні та практичні тури. Опісля юні учасники «Соколу» змагалися зі стрільби з пневматичної зброї по мішенях на дистанції 10 метрів. За ним слідувало силове змагання з перетягування линви, яке проводилося за олімпійською системою, за якою команд-суперниць обирали за попереднім жеребкуванням. А в конкурсі «Варта» джури представляли творчо мистецький звіт рою, який являв собою театралізоване дійство відповідно до теми українського козацтва та організації свого рою. Згодом хлопці та дівчата змагалися в конкурсі «Відун», де демонстрували свої знання з історії доби козаччини та сучасних Збройних сил України.

У перервах між змаганнями були семінари ройових та керівників роїв, учні могли відпочити, розважитися та попоїсти.

Переможцем першого (районного) етапу було візначено рій Горностаївської ЗОШ №2 (виховник В.В. Багжанов).

Призерами змагань стали: друге місце – рої Горностаївської ЗОШ №1      ім. Героя Радянського Союзу С.С. Цвіка (виховник О.С. Іщик), Заводівського НВК (виховник В.А. Зарічний) та Каїрська ЗОШ (виховник А.С. Посунько); третє місце посів рій Ольгинської ЗОШ (виховник С.О. Федорук). Крім того, після кожного етапу гри переможці отримали індивідуальні грамоти. Не оминули увагою й старання викладачів, яких було нагороджено.

         Варто наголосити, що всі учасники гри отримали значно більше – можливість випробувати свій характер, продемонструвати уміння та навики, здобути нові знайомства та цікаво провести час.

Кореспондент

газети «Сільські новини»

Анна Музиченко

Переглядів: 466 | Додав: Адміністратор | Рейтинг: 4.7/3
Всього коментарів: 0
Національна дитяча гаряча лінія